Jeg har flere spørgsmål
Har I spørgsmål, som I ikke finder svar på i denne FAQ, så tal med den præst eller diakon, som forbereder jer. I er også velkommen til at skrive på vivilgifteskatolsk.dk eller ringe til bispekontoret på 33556080. Har I spørgsmål, som også kunne være relevante for andre, men som I ikke har fundet svar på i denne FAQ, så send os gerne en mail på vivilgifteskatolsk.dk.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Der er mange ting som skal falde på plads for at blive gift. Nogle har med de civile myndigheder at gøre, andre har med den kirkelige vielse at gøre, og så kommer selvfølgelig også alt det praktiske. Herunder finder I svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål. Hvis I ikke finder svar på jeres spørgsmål så spørg den præst eller diakon som forbereder jer.
Hvornår skal vi i gang med forberedelsen?
I skal kontakte jeres lokale sognepræst eller den præst som I ønsker skal forberede jer senest 6 måneder inden vielsen. Det gælder uanset om I skal vies i Danmark eller i udlandet. I skal hellere kontakte præsten i meget god tid, og under alle omstændigheder inden I har bundet jer til en dato.
Får vi et bevis på vores ægteskabsforberedelse?
Ja, på selve kursusdagen vil I kunne modtage et kursusbevis på jeres deltagelse. Det samme bevis skal jeres præst, som giver jer resten af undervisningen, underskrive. Beviset er kun nødvendigt, hvis I forberedes af en anden præst en ham som vier jer, f.eks. ved vielse i udlandet. Fik I ikke et deltagerbevis på kursusdagen, men har brug for et, så send en mail til vivilgifteskatolsk.dk.
Hvilke dokumenter er nødvendige til vielser i Danmark?
I har brug for jeres dåbsattester. Katolikker får den, hvor I blev døbt. For Folkekirkemedlemmer kan I få den på ethvert kirkekontor. For katolikkerne skal der også ofte bruges en firmelsesattest. På borger.dk kan I hente en bopælsattest, som I også skal bruge. Husk udskrive en bopælsattest, som går så langt tilbage i tiden som muligt. Er I allerede civilt (borgerligt) viet, så skal I også medbringe jeres vielsesattest. Er der behov for yderligere dokumenter vil præsten, som forbereder jer, fortæller jer om det. Bliver I ikke viet af præsten, som står for jeres forberedelse, f.eks. ved vielse i udlandet, så skal I også bruge jeres kursusbevis.
Huskeliste over attester og dokumenter:
- Hendes dåbsattest
- Hans dåbsattest
- Evt. hendes firmelsesattest
- Evt. hans firmelsesattest
- Hendes bopælsattest
- Hans bopælsattest
- Evt. borgerlig vielsesattest
- Evt. kursusbevis
- Evt. yderligere dokumenter
Hvilke dokumenter er nødvendige til vielser i udlandet?
Som udgangspunkt er det de samme papirer, som skal bruges ved vielser i Danmark, men det kan være der også stilles nogle lokale krav. Nogle steder er der krav om oversættelse og attesting af en notar. Det er yderst vigtigt, at alle papirerne skal være bispekontoret i hænde senest 3 måneder inden jeres vielse. Så det kan sendes til det lokale bispedømme, hvor jeres vielse finder sted.
- Hendes dåbsattest
- Hans dåbsattest
- Evt. hendes firmelsesattest
- Evt. hans firmelsesattest
- Hendes bopælsattest
- Hans bopælsattest
- Evt attest fra jeres præst på ”status liber” på baggrund af jeres bopæls attest.
- Evt. borgerlig vielsesattest
- Kursusbevis
- Evt. yderligere dokumenter
- Evt. noterede oversættelser
Hvad er en ”status liber” attest?
En ”status liber” er en attest, som fortæller, at der ikke findes forhindringer for, at I bliver katolsk viet, dvs. at I ikke allerede er eller har været gift med en anden. Dertil skal I bruge en bopælsattest (tidligere kunne vi bruge en prøvelsesattest) og evt. underskrive en erklæring til præsten, som så kan forberede en ”status liber” attest, når det er nødvendigt. Det er typisk noget som bliver krævet ved vielser i udlandet, hvor systemet ofte er anderledes. I Danmark benytter vi blot jeres bopælsattester. I kan selv udskrive jeres bopælsattester via borger.dk. I skal bruge en på hver af jer. Det er vigtigt, at I udskriver attesten med virkning så langt tilbage i tiden som muligt (min. fra I fyldte 18 år).
Vi bor i Danmark, men skal vies i udlandet. Hvad skal vi gøre?
I skal først og fremmest tage kontakt med en præst i Danmark, som vil hjælpe med jeres forberedelse. Hvis en af jer bor i udlandet, så kan I også vælge at blive forberedt der. I det tilfælde skal I blot tage kontakt til den lokale kirke, hvor I vil vies. De vil så informere jer om hvilker dokumenter I skal bruge. Hvis I har jeres forberedelse her i landet, så vil I efter kurset få et kursusbevis, som dokumentation for at I er forberedte til et katolsk bryllup. Den præst, som forbereder jeg her i landet, vil også hjælpe jer med hvilke attester og dokumenter, som I skal bruge til vielsen i udlandet. Alle papirerne vil blive sendt fra bispekontoret i Danmark til det lokale bispekontor, hvor I bliver viet. Det kan tage lidt tid, så det er vigtigt, at I henvender jer i godt tid inden jeres vielse (gerne min. 6 måneder inden).
Hvad er forskellen på en civil og en kirkelig vielse?
I Danmark kan man blive viet med borgerlig (civil) gyldighed i forbindelse med en kirkelig vielse. Det forudsætter at præsten har bemyndigelsen. Han vil også sørge for, at jeres vielse bliver registreret hos myndighederne, og at I vil derefter modtage en vielsesattest fra kommunen.
Hvis I allerede er borgerligt viet, så kan I modtage en ren kirkelig vielse. I det tilfælde er de civile myndigheder ikke involveret, da I allerede fra deres synsvinkel allerede er viet. Ved ren kirkelig vielse, er det sognet som skriver en katolsk vielsesattest uden civil gyldighed.
I udlandet kan man ofte ikke blive viet civilt samtidigt med jeres kirkebryllup. Derfor skal I enten være borgerligt viet i Danmark eller også vies borgerligt på rådhuset i udlandet. Kan I ikke blive viet med civil gyldighed ved en kirkelig vielse i udlandet, så er det ofte nemmere at I bliver borgerligt viet i Danmark og at I så fejre jeres kirkelige bryllup i udlandet.
Hvilke udgifter er der i forbindelse med forberedelsen og selve vielsen?
Ud over deltagerprisen til kursusdagen, så er det kostume at give en donation til Kirken, hvor I bliver viet. I kan hører Kirken, hvor meget man almindelig giver (typisk omkring 500-1000 kr). Bliver I forberedt af en præst, som ikke vier jer, kan I også evt. give en donation til hans menighed. Det kan I blot spørge ham om.
Kan man deltage i kursusdagen online? (Grønland og Færøerne etc.)
Som udgangspunkt skal man være fysisk tilstede på kursusdagen. Det kan dog ske, at den ene af jer eller I begge ikke er i landet og derfor ikke kan deltage (f.eks. hvis I bor i Grønland eller på Færøerne). I det tilfælde kan I forhører via vivilgifteskatolsk.dk om der er mulighed for online deltagelse. Hvis det tilbydes, er det kun på de engelsksprogede kurser.
Hvilke forudsætningerne er der for at blive katolsk viet?
Som udgangspunkt skal I begge være døbte og mindst den ene af jer skal være katolsk. Hvis en af jer ikke er døbt, så kræver det en særlig dispensation, som præsten der vier jer, vil indhente. I kan også kun blive viet, hvis I ikke allerede er viet med en anden. Hvis I allerede er borgerligt viet med hinanden, er det ikke noget problem. Så bliver I blot rent kirkeligt viet. Hvis I er eller har været viet med en anden nulevende, uanset om det var en borgerlig eller kirkelig vielse, så kan I formentlig ikke blive viet katolsk. Tal med præsten, som kan forklare det bedre, og henvise til hvilke muligheder I evt. har gennem den kirkelige domstol.
Nogle af de vigtigste emner, som I skal gennemgå inden vielsen er:
a. Personfællesskab, troskab og uopløselighed.
b. Børn og børneopdragelse indenfor den katolske tro.
c. Frihed fra tvang og frygt ved ægteskabets indgåelse.
Præsten, som står for jeres forberedelse, skriver under på, at I er bevidste om disse emner og at han ikke betvivler jeres vilje til at blive viet katolsk med de nævnte forudsætninger.
Kan man bliver viet katolsk med en som ikke er katolik?
Så længe I begge er døbte, ugifte og en af jer er katolik, så kan I blive katolsk viet. Hvis en af jer ikke er døbt i en kristen kirke (ikke nødvendigvis katolsk), så kræver det en særlige dispensation, som præsten vil indhente.
Skal vielsen finde sted i en katolsk kirke?
Som udgangspunkt skal man vies i en katolsk kirke eller kapel. Der kan gives en dispensation, hvis der er tungvejende årsager, men den gives sjældent. Den mest almindelige dispensation er ved katolsk vielse i en protestantisk Kirke. Men det skal stadig være af tungtvejende årsager. Det er noget I må tale med præsten om, som forbereder jer. Han vil så ansøge om en dispensation hos biskoppen. Det betyder, at man ikke kan blive katolsk viet hjemme i sin have, i skoven eller på stranden.
Hvornår er der de fælles kursusdage?
De fælles kursusdage på dansk og engelsk planlægges ca. ½ år i forvejen. Programmet for foråret annonceres typisk i september, mens programmet for efteråret annonceres i april. Der er flere kurser om foråret, da de fleste bliver viet om foråret eller sommeren. Efterårets kurser er få og det er muligt, at vi kun tilbyder et kursus på engelsk. I kan tilmelde jer et kursus, så snart I har talt med den præst i Danmark, som er ansvarlig for jeres forberedelse.
Hvordan kan vi skifte navn ved vores vielse?
Navneændring på bryllupsdagen skal I selv ansøge om via borger.dk.
Hvad hvis ægteskabet ikke fungerer efter vielsen?
Det er almindeligt at et parforhold kan have sine svære perioder. Det sker også efter man er blevet gift. Men nogle gange kan det gå helt i hårknude. Det første I skal gøre er at søge hjælp til at få nogle redskaber til at se, om I kan løse jeres udfordringer. I Kirken lovede I hinanden troskab indtil døden skiller, men det forhindrer ikke udfordringer. ”Hvad Gud har sammenføjet kan mennesker ikke adskille” betyder, at heller ikke Kirken kan skille jer ad igen, når I først er forenet i ægteskabets sakramente. Hvis jeres ægteskab går så meget i hårdknude, at I ikke længere kan leve sammen, så er der ikke nogen kirkelig tvang om, at I skal blive sammen. I kan sagtens flytter hver for sig og måske blive borgerligt skilt, men I vil forsat kirkeligt være ægtefolk. En borgerlig skilsmisse betyder altså ikke, at man også er skilt i Kirken. Derfor kan man ikke indgå et nyt ægteskab i Kirken.
Det, som nogle gange opfattes som en kirkelig ”skilsmisse”, er en dom ved den kirkelige domstol, som undersøger om de forudsætninger, som skal være tilstede ved en kirkelig vielse, også var tilstede da I blev viet. Var de ikke det, kan domstolen erklære vielsen for ugyldig og derfor altid indgået, hvormed jeres vielse bliver annulleret. Det er en lidt længere proces og noget I skal kontakte en præst om, hvis det er noget i begge eller en af jer vil høre mere om. En del af det katolske ægteskabsforberedelse er også at sikre, at I ved hvad I går indtil, hvilket inkluderer ægteskabets uopløselighed. Så præsten, som forbereder jer, vil også tale med jer om det til jeres forberedelse.
Skal vores kommende børn døbes katolsk?
En del af jeres ægteskabsforberedelse er at tale om børneopdragelse. I skal enten beslutte at lade jeres børn døbe katolsk eller, hvis I ikke begge er katolikker, skal den katolske par love at han eller hun vil gøre alt for at eventuelle børn bliver katolsk døbt og opdraget, mens den ikke-katolske part over for sin kommende ægtefælle og Kirken lover som udgangspunkt ikke at modsætte sig dette. Hvis en af jer rent principielt modsætter sig, at jeres børn opdraget katolsk, så er en af forudsætningerne for jeres katolske vielse ikke opfyldt.
Hvad betyder det at ægteskabet er et sakramente?
Når I under vielsen lover jer til hinanden, så knytter Gud jer sammen som ægtefæller i et ubrydeligt bånd. I ægteskabets sakramente er det jer som giver hinanden sakramentet og præsten eller diakonen bekræfter dette. At ægteskabet er et sakramente betyder altså, at Gud lægger noget mere til jeres vielse. Fra jeres løfter og vielsen bliver stadfæstet under ceremonien, vil I altså være ægtefælles indtil døden skiller jer.
Vi er tilmeldt kursusdagen, men er blevet forhindret i at deltage. Hvad gør vi?
I kan afmelde jer via den mail I modtog ved tilmeldingen. Hvis afmeldingsfristen er overskredet, vil I desværre ikke kunne få jeres deltagergebyr retur, da vi bliver opkrævet af undervisningsstedet. I det tilfælde bedes I sende en mail til vivilgifteskatolsk.dk og informere os. I skal så tilmelde jer en ny kursusdag. Er det ikke muligt, så tal med præsten som forbereder jer, da det er ham, som er ansvarlig for jeres samlede forberedelse. Han kan enten selv undervise jer eller forhører os om nogle af underviserne er villige til at giver jer en ”privat” kursusdag.
Hvordan foregår vielsen?
Som noget af det sidst i jeres forberedelse, vil præsten eller diakonen gennemgå vielsesritualet med jer (modul 8 i undervisningsmaterialet). I Danmark er det sådan, at I også vil blive borgerligt viet samtidig med jeres katolske vielse. I skal altså ikke først på kommunen for at blive viet. Præsten skal have en tilladelse til også at vie jer civilt. Med mindre I begge er katolikker, vil vielsen typisk være uden messefejring, men det er noget I aftaler med præsten. I kan finde ritualet her (link). Som en del af jeres forberedelse skal I aftale hvilke sange og læsninger I ønsker.
Er kursusdagen obligatorisk?
Ligesom det naturligvis er vigtigt, at I kender hinanden godt, når I bliver gift, så er det også vigtigt, at I ved, hvad det betyder at blive katolsk gift. Derfor er ægteskabsforberedelsen obligatorisk. Kursusdagen er en del af den forberedelse, og er derfor også obligatorisk. Resten står den præst som forbereder jer for.
Kan man deltage på kurset uden at forstå dansk?
Vi tilbyder kurser både på dansk og engelsk. Selvom en af jer ikke er helt stærk i undervisningssproget, kan I sagtens deltage. Der vil naturligvis være et undervisningsforløb på kursusdagen, men de vigtige samtaler vil I have med hinanden. Derfor kan sagtens tale det sprog, I normalt kommunikere på.
Hvad består ægteskabsforberedelsen i? (kursusdagen som en del af forberedelsen)
At blive gift er en festlige og vigtig begivenhed, som derfor også skal forberedes godt. Det indbefatter også at vide, hvad det betyder at blive katolsk viet. Derfor er ægteskabsforberedelsen obligatorisk. Det er den præst i Danmark, som I vælger til at forberede jer, som er ansvarlig for jeres forberedelse. En del af den obligatoriske forberedelse er selve kursusdagen. Det er typisk den præst som skal vie jer, som vil stå for forberedelsen, men det kan også være han har nogen til at hjælpe sig. Hvis I bliver viet i udlandet, kan I vælge at blive forberedt der, hvor en af jer bor. Det vigtige er, at I bliver forberedt sammen.
Har en af jer været gift civilt eller kirkeligt før?
Som udgangspunkt gælder alle vielser ”indtil døden jer skiller”. Derfor kan man ikke blive gift igen. Hvis en af jer har været viet tidligere, så tal med præsten om det. Det er vigtigt, at I nævner det som det første, så han kan vejlede jer.
Vi skal vies i udlandet. Hvor skal vi forberedes?
I kan vælge at blive forberedt der, hvor en af jer bor. Bor I sammen, vil I typisk blive forberedt af jeres lokale katolske præst eller diakon. Men I kan frit vælge at spørge en anden katolsk præst om at stå for jeres forberedelse. I kan også blive forberedt i udlandet, hvis en af jer bor der. I det tilfælde skal I henvende jer der, og følge de krav, som stilles lokalt. Det vigtige er, at I bliver forberedt sammen.
Min kæreste bor ikke i Danmark, hvordan kan vi blive forberedt?
Det vigtige er, at I bliver forberedt sammen. I kan vælge at blive forberedt der, hvor en af jer bor. I behøver derfor ikke nødvendigvis forberedes der, hvor I bliver viet. Men hvis I bor og bliver I viet i Danmark, skal I forberedes her i landet.
Hvor er den nærmeste katolske kirke?
Du finder en liste over de katolske menigheder her.
Kan man blive skilt?
”Hvad Gud har sammenføjet kan mennesker ikke adskille” betyder, at heller ikke Kirken kan skille jer ad igen, når I først er forenet i ægteskabets sakramente. Det betyder ikke, at I er tvunget til at leve sammen, hvis det slet ikke fungere. I kan sagtens leve hver for sig, men kirkeligt vil I fortsat blive opfattet som ægtefolk. Så man kan blive separeret, men ikke kirkeligt skilt.
Det er dog muligt, at få sin vielse prøvet ved den kirkelige domstol. Den vil så undersøger om de betingelser, som er en forudsætning for et gyldigt ægteskab, var tilstede, da I blev viet. Var de ikke det, kan domstolen erklæret vielsen for ugyldig, og I vil således ikke være gift. En proces i den kirkelige domstol kan tage lang tid, og starter med, at I begge eller den ene af jer henvender sig til en præst, som vil vejlede jer i gang med processen.
Er arrangerede ægteskaber gyldige?
En af forudsætningerne for at indgå i et katolsk ægteskab er, at man er fri for tvang. Man kan derfor kun blive viet, hvis man selv har valgt at blive gift med sin kommende ægtefælle.
Kan man blive viet i Danmark af en præst fra udlandet?
Det kan i langt de fleste tilfælde ikke lade sig gøre pga. dansk lovgivning. For at en præst må foretage eller medvirke i en vielse, skal han have arbejdstilladelse i Danmark. Det er praktisk sjældent realistisk. Den eneste undtagelse er, hvis præsten allerede er statsborger i et andet nordisk land (opholds- eller arbejdstilladelse er ikke nok). Det civile krav om arbejdstilladelse er også gældende, hvis der er tale om en ren kirkelig vielse.
Hvordan får vi undervisningsmaterialet?
Bispedømmets materiale til ægteskabsforberedelsen udleveres til jer af den præst, som står for jeres forberedelse. Hæftet findes på dansk og engelsk. I kan også downloade det her.
Hvordan finder vi en præst eller diakon, som kan forberede os?
I kan kontakte jeres lokale præst eller I kan finde en i listen over præster og diakoner.