FAQ - Frequently Asked Questions

Hvad er det første skridt, vi skal tage, hvis vi har besluttet os for at blive gift?
Henvend jer til jeres sognepræst eller til den præst, som I ønsker at blive viet af hurtigst muligt. Forberedelsen tager tid. Derfor skal man melde sig hos præsten senest 6 måneder før den ønskede vielsesdato. Husk også at præsten ikke kan love at vie jer, før han har sat sig ind i jeres situation. Man kan derfor først fastsætte datoen for vielsen, når præsten er tryg ved at det er den rette beslutning.

Får man et bevis for at man har deltaget på en kursusdag?
I vil på kursusdagen kunne modtage et bevis på jeres deltagelse. Det dækker kun selve kursusdagen. Den præst som forbereder jer skal underskrive den anden del af beviset, hvormed det kan bruges som dokumentation på at I er forberedte. Den dokumentation kræves specielt, når I bliver viet i udlandet, som bevis på at I er forberedt i Danmark. 

Skal vi være sikre på, at vi vil giftes med hinanden for at gå til ægteskabsforberedelse?
Nej. Man skal alvorligt gå og overveje ægteskabet, men det er helt i orden at have sin tvivl. Man behøver derfor ikke at fastlægge nogen dato for brylluppet. Undervisningsforløbet kan således bruges som en hjælp til at afklare, hvad I vil med jeres forhold. Hvis ægteskabsforberedelsen hjælper nogen til at finde ud af, at de ikke skal giftes, er det kun godt.

Koster det noget at blive katolsk gift?
Selve vielsen koster ikke noget. Den katolske Kirke i Danmark har desværre meget få penge, da de færreste katolikker betaler kirkeskat. Ingen af vore katolske sogne har en organist ansat til at spille fast til dåb, bryllup og begravelse, så hvis I vil have organist og kirkesangere, må I selv betale for det. Det er også normalt at give en gave til kirken, hvor man bliver viet, så udgifterne til el og rengøring kan blive betalt. Der er også udgifter i forbindelse med kursusdagen. Det fremgår af tilmeldingen. 

Vi bor i Odense og kan ikke komme til kursusdagen den fastlagte dag. Hvad gør vi?
Det er nødvendigt at være med på en kursusdag, så passer den fastlagte dag jer ikke, må I tage med til en kursusdag i en anden by. Desværre er Den katolske Kirke i Danmark så lille, at der ikke er mulighed for kursusdage i hvert enkelt sogn, men der er flere kursusdage, så det burde være muligt at komme med til en af dem.

Må jeg som katolik gifte mig med en ikke-katolik?
Ja. Faktisk bliver to ud af tre katolikker i Danmark gift med en ikke-katolik. En katolik er forpligtet til enten at blive viet i en katolsk kirke eller at få en tilladelse fra den katolske biskop til at blive viet i f.eks. Folkekirken. Uanset hvad, skal parret igennem en katolsk ægteskabsforberedelse.
Hvis du skal giftes med en kristen, som er døbt i et andet kirkesamfund, anser Den katolske Kirke stadig jeres ægteskab som et sakramente. Hvis du derimod bliver gift med en ikke-døbt, vil jeres ægteskab være gyldigt, men ikke være noget sakramente. Læs om forskellen på et naturligt ægteskab og et sakramentalt ægteskab her.